Voor iedere erfgoedliefhebber!
Wekelijks nieuwe aanbiedingen
Korting op vele producten & diensten
Kasteel Ruurlo, met de brug van Hans van Heeswijk

Kasteel Ruurlo: Vijf sterren

14 augustus 2017

Een van de plezierigste bijkomstigheden van het hoofdredacteurschap van Herenhuis zijn de vele uitnodigingen die mij ten deel vallen. Meestal door de verzender met één druk op de knop bij mij in de mailbox netjes afgeleverd. Soms nog op de ouderwetse manier, via post, wat de uitnodiging nét even iets specialer maakt – want wat is er leuker dan een aan jou persoonlijk gerichte brief open te ritsen in volle verwachting. De uitnodigingen variëren: van het bijwonen van kunstbeurzen, boekpresentaties, tentoonstellingen, behang- en verflanceringen tot verzoeken die minder passen (lees niet) bij de inhoud van Herenhuis, zoals bijvoorbeeld de eerste steenhandeling van wat de grootste garnalenfabriek van Nederland moet worden.

Doorgaans is het schipperen met tijd, want druk-druk-druk en een deadline die steeds weer opnieuw in zicht komt. Wat in de praktijk betekent dat ik keuzes grondig moet afwegen en vaak niet gehoor kan geven aan alle invitaties. Er was echter een uitnodiging waar ik geen seconde over hoefde na te denken; het bijwonen van een perspreview van de tweede locatie van Museum More, Kasteel Ruurlo. Het robuuste kasteel speelde een prominente rol in de spannende tv-serie De Zevensprong, naar het kinderboek van Tonke Dragt. Dertien afleveringen lang zat ik begin jaren tachtig aan de buis gekluisterd om de heldhaftige pogingen van schoolmeester Frans van der Steg te volgen, die uit alle macht het jongetje Geert-Jan uit handen van zijn griezelige oom Graaf Grisenstijn probeerde te redden. De afloop verklap ik hier lekker niet.

Nu, anno 2017, staat kasteel Ruurlo klaar voor een nieuwe glansrol. Het filmdecor van toen is ingewisseld voor tentoonstellingsruimtes die de kunst van Carel Willink (1900-1983) een voorbeeldige entourage bieden. En dát maakt deze uitnodiging dubbel de moeite waard want de magische realistische kunst van Willink is intrigerend en wonderschoon. Je hoeft maar één keer met je ogen te knipperen om te beseffen dat de realistisch lijkende voorstellingen irreëel zijn, terwijl tegelijkertijd de mysterieuze, raadselachtige sfeer onherroepelijk bezit van je neemt.

Anno 2017 staat kasteel Ruurlo klaar voor een nieuwe glansrol

De preview start in de oranjerie onder het genot van een verrukkelijk ‘slot-gebakje’ (witte chocolade met frambozen). Aansluitend geeft directeur Ype Koopmans een toelichting op de transformatie van kasteel Ruurlo tot particulier museum. Dé plek die Hans en Monique Melchers creëerde om hun uitgebreide collectie schilderijen van Carel Willink optimaal tot hun recht te laten komen. Want het werk van een groot kunstenaar verdient een monumentaal huis, is hun overtuiging.

Dan is de tijd aangebroken om over de 32 meter lange brug van glas (Hans van Heeswijk architecten) het spiksplinternieuwe museum te betreden, waar oud (het veertiende-eeuwse kasteel) hand in hand gaat met nieuw (een glazen pui en een moderne spiltrap die de verdiepingen gracieus aaneenrijgt). Het resultaat is overweldigend. Niet alleen de weergaloze werken van Willink baren opzien, minstens zo spectaculair is de grootscheepse restauratie van het kasteel, waarbij het echtpaar koos voor traditioneel vakmanschap, maar dan wel met een moderne twist – want het mocht in geen geval een ingedutte boel worden. Dit resulteert (om een klein tipje van de sluier op te lichten) bijvoorbeeld in wanden die op de klassieke manier zijn bespannen, maar is het de gekozen kleurrijke stof die de ruimte in de huidige tijd plaatst. Eveneens spectaculair is de hagelnieuwe parketvloer waarbij bestaande decoratieve lijnen en rozetten van stucwerkplafonds of muurschilderingen subtiel terugkomen in de houten vloer. Het vormt een mooi eerbetoon aan het vakmanschap van weleer.

Alle lof voor de perfect gerestaureerde kamers, die het technisch perfecte oeuvre van Willink extra glans verlenen. Normaal deel ik geen sterren uit, maar dit keer kan ik het niet laten: VIJF sterren – voor kunst én kunde!

Alle blogs
veronique

Veronique Helmink is hoofdredacteur -en oprichter- van het tijdschrift Herenhuis. Zij bezoekt (wereldwijd) de meest bijzondere historische huizen, kastelen en buitenplaatsen. Genoeg om vol enthousiasme over te schrijven...

Veronique

Meer blogs van Veronique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Erfgoedvoordeel - Website laten maken door Brandpepper

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere twee weken.

* verplicht