Voor iedere erfgoedliefhebber!
Wekelijks nieuwe aanbiedingen
Korting op vele producten & diensten

Ontstaan van decoratieve wandafwerkingen

29 maart 2018

De wanden afwerken met stof of een papieren behangsel wordt als sinds de middeleeuwen toegepast. Toentertijd werd behangpapier vooral toegepast door de betere sociale klasse. Het was echt een luxeproduct. Materialen zoals goudleer, wandtapijten, zijden stoffen of beschilderd linnen was zeer gebruikelijk. Wandtapijten, ook wel tapisserie genoemd, werd in de vijftiende eeuw door de Arabieren en kruisvaders in Europa geïntroduceerd. Tapisserie staat niet alleen bekend om haar typische oosterse motieven, maar ook om haar bijzondere en tijdrovende weeftechniek. Het wandtapijt is de voorloper van wandbespanning. Bij wandbespanning worden de banen stof op patroon aan elkaar genaaid en vervolgens op de wand bespannen. Dit bespannen gaat door middel van een betengeling.

Het wandtapijt is de voorloper van wandbespanning

Toen de mechanisatie van de productie van diverse soorten papierbehang toenam, werd papier het meest toegepaste materiaal om wanden mee af te werken. Het bedrukken van behangen vond vooral in Frankrijk en in Engeland plaats. In het midden van de achttiende eeuw werd er al rijkelijk geblokdrukt of handbeschilderd behang geleverd. De schilderingen op het plafond werden vervangen door een decoratief bedrukt behangsel. Eind achttiende eeuw vond er een economische crisis plaats wat veroorzaakte dat het handbeschilderde behang niet meer in trek was. Halverwege de negentiende eeuw kwamen rollen behang op de markt en daalde ook de prijs van het papier. Dit hield ook in dat het gebruik van motieven afnam, en dat ook de lagere klasse behang in hun woning kon toepassen.

Vandaag de dag is er weer volop bijzonder behang te koop. Zowel blokdruk, handbeschilderd, machinaal etc., is weer volop verkrijgbaar. Door de moderne technologie zijn vele decoratieve behangen ook betaalbaar geworden voor het gewone huishouden. Wandafwerking heeft tot vandaag toe niet alleen een decoratieve functie, maar heeft ook een isolerende en akoestische functie.

In mijn volgende blogs zal ik stapsgewijs de meest bijzondere behangen die in Europa zijn toegepast uitlichten.

 

Alle blogs
issabella-van-baaren

Issabella heeft haar hele leven al een fascinatie voor stoffen. Met haar bedrijf Issabella Interiors adviseert zij op het gebied van hoogwaardige interieurs & restauratieprojecten. Je kunt bij haar terecht voor onder andere interieuradvies, historische interieurs, wandbespanning, stoffering en verlichting. De komende maanden schrijft zij in haar blogs over de geschiedenis van behang en behangpatronen.

Issabella-van-baaren

Meer blogs van Issabella-van-baaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Erfgoedvoordeel - Website laten maken door Brandpepper

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere twee weken.

* verplicht