Voor iedere erfgoedliefhebber!
Wekelijks nieuwe aanbiedingen
Korting op vele producten & diensten

Heel Nederland in de ban van Art Nouveau!

07 juni 2018

Ik had het in mijn vorige blog al even aangestipt: op 10 juni wordt er wereldwijd voor de zesde keer Wereld Art Nouveau Dag gevierd. En Nederland doet dit jaar voor het eerst mee aan alle activiteiten. Na maanden van voorbereiding is er een programma samengesteld dat staat als een huis. Er zijn maar liefst 8 musea die tentoonstellingen aan deze periode in de kunstgeschiedenis wijden, zoals het Van Gogh museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag en Museum Prinsenhof Delft. Daarnaast is er een uitgebreide randprogrammering van lezingen, rondleidingen, stadswandelingen, workshops en exposities verspreid over heel Nederland. Wat is hier aan de hand?!

 

Je wist het vast al: Art Nouveau is ‘hot’. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat de stroming eind 19de eeuw is ontstaan als een reactie op de industrialisering en de opkomende consumptiemaatschappij, een herwaardering van de natuur en het ambacht en een zoektocht naar een nationale identiteit. Dat zijn precies de onderwerpen die ons vandaag ook bezighouden. Denk alleen maar aan de petities die je dagelijks om de oren vliegen tegen het omhakken van bomen, tegen wegwerpplastic en tegen het uitsterven van de bijen. We zijn er klaar mee en willen weer terug naar een tijd dat producten degelijk werden geproduceerd. We willen weer schoonheid en kwaliteit, binnenshuis en daarbuiten.

 

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat er zó veel organisaties in Nederland mee doen aan de viering van Wereld Art Nouveau Dag. Ze hebben veel te vertellen, en nog veel méér om te laten zien. Zo is er momenteel in het Haags Gemeentemuseum een spectaculaire (ja, écht! )  overzichtstentoonstelling over Art Nouveau in Nederland. In Museum Prinsenhof Delft ligt de focus op het samenspel tussen kunst, het onderwijs en de industrie. Het Van Goghmuseum gaat dieper in op de vraag hoe Japanse kunst onze kunstenaars beinvloedde. En in enkele kleinere musea wordt het werk van individuele kunstenaars als René Lalique, Jan Toorop en Chris Lanooy belicht.

 

In Den Haag, Utrecht, Arnhem en Dordrecht worden wandelingen langs Art Nouveau architectuur georganiseerd en in Steenwijk kun je ‘beleven’ hoe het was om in 1900 in een echte Art Nouveau villa te wonen. Maar voor de echte liefhebber zijn de lezingen misschien nog wel het meest interessante programmaonderdeel. Museum Prinsenhof Delft organiseert op 10 juni zelfs een Art Nouveau symposium met enkele zeer gerenommeerde sprekers. De complete lijst, met alle activiteiten in Nederland, is te vinden op http://maisonartnouveau.nl/world-art-nouveau-day. Ga dus snel kijken wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is in het kader van Wereld Art Nouveau Dag!

 

Sinds 2013 wordt in heel Europa op 10 juni ‘World Art Nouveau Day’ gevierd. Initiatiefnemer van de eerste World Art Nouveau Day was het Museum of Applied Arts in Budapest. Men koos voor de datum 10 juni omdat het de sterfdag is van Antoni Gaudí en Ödön Lechner, twee charismatische Art Nouveau architecten uit verschillende hoeken van Europa. Op internationaal niveau worden de activiteiten gecoördineerd door het Réseau Art Nouveau Network in Brussel en de Art Nouveau European Route in Barcelona. In Nederland is projectbureau Maison l’Art Nouveau verantwoordelijk voor de coördinatie van alle activiteiten.

Museum Prinsenhof Delft organiseert op 10 juni het symposium ‘De wereld van Art Nouveau – een brede kijk op de kunststroming van 1890-1914’. Neem deel aan dit symposium en bezoek voorafgaand gratis de tentoonstelling Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft. Een sensationeel visueel spektakel over het samenspel tussen kunst, kennis en industrie! Klik hier voor deze aanbieding.

Alle blogs
olga

Olga Harmsen is eigenaar van Maison l’Art Nouveau, een projectbureau dat Art Nouveau gerelateerde projecten ontwikkelt en eigenaren van Art Nouveau panden helpt hun woning weer in originele stijl terug te brengen. Period Decorating heet dat. Op haar Blog About Art Nouveau schrijft zij o.a. over Art Nouveau architectuur en kunst. Daarnaast deelt zij op haar blog informatie over Art Nouveau wandelroutes, Apps en tentoonstellingen wereldwijd.

Olga

Meer blogs van Olga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Erfgoedvoordeel - Website laten maken door Brandpepper

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere twee weken.

* verplicht