Voor iedere erfgoedliefhebber!
Wekelijks nieuwe aanbiedingen
Korting op vele producten & diensten
Categorie Banner
test

Kwekerij De Heliant

Gelukkiger door meer bloemen

Dagelijks zetten Jasper Helmantel zijn partner Jojanneke Bijkerk zich met hun team medewerkers in voor meer biodiversiteit in tuinen, parken, wegbermen en op landgoederen. Op ruim 9 hectare kweken, vermeerderen en verkopen zij inheemse wilde plantenzaden, bollen en planten. Op een ecologische wijze welteverstaan. Hun motivatie is eenvoudig: mensen worden gelukkiger van een bloemrijke omgeving!

We vinden de kwekerij in het idyllische landschap net buiten het Friese dorpje Nijerbekoop, even over de grens met Drente. Zelf wonen Jasper en Jojanneke bij hun bedrijf, in het volgens ecologische principes in 2014 gebouwde Cruydt-Huys. Het is één van de duurzaamste gebouwen in de regio met de uitstraling van een (sobere) Drentse schuurwoning. Naast energiezuinig woonhuis biedt het gebouw een bedrijfsruimte, kantoor en een kantine.

mensen worden gelukkiger van een bloemrijke omgeving!

Het stel vult elkaar prima aan. Jojanneke is de bioloog/ecoloog binnen het bedrijf. Zij onderzoekt onder andere welke nieuwe zadenmengsels voor bepaalde doeleinden geschikt kunnen zijn. Zo ontwikkelde zij samen met Staatsbosbeheer een mengsel om de Eikenprocessierups te bestrijden. In het mengsel zitten bloemen waar de natuurlijke vijanden van de rups op af komen. Door deze soorten te stimuleren maak je het de Eikenprocessierupsen moeilijker te overleven.

Jasper is de kweker van het stel en is van huis uit tuinontwerper, met een passie voor historische tuinen. Hij zorgt er voor dat de juiste zaden worden gekweekt, geoogst, gedroogd, gedorst en geschoond zodat ze apart of in mengsels kunnen worden verkocht.

Om een wilde bloemenweide in stand te houden geven Jasper en Jojanneke advies over de aanleg en het onderhoud. ‘Het is niet zo moeilijk, maar je moet wel aan een aantal randvoorwaarden voldoen’, aldus Jasper. ‘Dit is onder andere afhankelijk van het mengsel, de grondsoort, of het één- of meerjarige soorten betreft en van het beheer.’

Vanaf 2017 maakt ook wilde plantenkwekerij De Heliant onderdeel uit van de Cruydt-Hoeck, zodat niet alleen zaden maar ook bollen en planten worden aangeboden. Bijzondere bollen voor historische tuinen zijn natuurlijk de stinzenbollen. ‘Dit zijn eigenlijk geen inheemse soorten’, weet Jasper. ‘Rijke bewoners namen tijdens hun reizen naar het buitenland vaak exotische planten en bollen mee en plantten deze in de tuin van hun ‘stenen huis’ (Stins in het Fries). Tijdens onderlinge bezoekjes werden soorten uitgewisseld of cadeau gedaan. Sommige soorten wisten zich goed in ons klimaat te handhaven en verwilderden.’

Stinzenplanten zijn eigenlijk geen inheemse soorten

Het liefst zien Jasper en Jojanneke een enorme toename van de bloemenweiden in Nederland: ‘Bloemenweiden dragen namelijk bij aan een goede leefomgeving voor allerlei bestuivende insecten en andere dieren. Daarnaast maken wilde bloemen in openbaar groen of tuin de leefomgeving mooier en beter. Wilde bloemenweides zijn bovendien vaak gemakkelijker en voordeliger dan gangbaar groenbeheer. Maar misschien nog wel het belangrijkste: met wilde bloemen inspireer je volgende generaties om met grote zorg om te gaan met onze dierbare planeet. Spelenderwijs komen je kinderen en kleinkinderen in aanraking met natuur en gaan er van houden.’

www.cruydthoeck.nl & www.deheliant.nl

© 2019 Erfgoedvoordeel - Website laten maken door Brandpepper

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere twee weken.

* verplicht