Voor iedere erfgoedliefhebber!
Wekelijks nieuwe aanbiedingen
Korting op vele producten & diensten
Categorie Banner
Foto | Otto Kalkhoven

Het Oude Huis

Vol antieke radiatoren en vloertegels

Vanuit een karakteristiek negentiende-eeuws pand, aan de rand van Bergen op Zoom runnen Fons van Gent en Rineke Schuring ‘Het Oude Huis’. Een waar paradijs voor liefhebbers van gietijzeren radiatoren en antieke vloertegels.
De aanschaf van dit pand, begin jaren negentig van de vorige eeuw, zorgde ervoor dat zij hun leven drastisch omgooiden. De jarenlange renovatie van het zwaar vervallen pand wakkerde hun gezamenlijke passie aan: ‘oude bouwmaterialen’. Fons was destijds eigenaar van een bouwbedrijf. Een handel in oude bouwmaterialen was een goede aanvulling hierop. Al snel begon de handel zo goed te lopen dat Rineke haar beroep als verpleegster neerlegde en samen met Fons fulltime in ‘Het Oude Huis’ ging werken.

Een waar paradijs voor liefhebbers van gietijzeren radiatoren en antieke vloertegels.

Inmiddels hebben ze zich vooral toegelegd op gietijzeren radiatoren en vloertegels. Rineke wijst al snel op de voordelen van deze klassieke verwarmingen. ‘De gietijzeren radiatoren stralen beter en geven langer warmte af, ook nadat ze al een tijd uit zijn gedaan.
Na even doorvragen blijken niet alleen deze praktische voordelen de reden voor haar te zijn om zich toe te leggen op dit product. Het is ook om esthetische redenen: de ‘standaard-’radiatoren in klassieke interieurs zijn Rineke een doorn in het oog. ‘Klassieke radiatoren zijn zoveel mooier!’

Standaard radiatoren in klassieke interieurs zijn Rineke een doorn in het oog!

En ja, als we door Het Oude Huis rondlopen moeten we haar toch wel gelijk geven. Overal staan klassieke radiatoren in alle soorten, maten, kleuren motieven. Van strak tot barok. Antiek en nieuw. Fons en Rineke weten precies wat ze willen, wat gewild is en wat uniek is. Daarmee onderscheiden ze zich van andere zaken. De radiatoren komen uit alle windstreken: Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, België en Amerika. ‘We hebben ons netwerk opgebouwd, via slopers en opkopers’, vertelt Fons.

Fons controleert iedere gebruikte radiator onder druk op eventuele lekken. Ze worden gezandstraald, in de primer gezet en voorzien van moderne koppelingen. Ook krijgen ze een nieuwe, ouderwets ogende hendelkraan of bakelieten draaiknop. Rineke: ‘Deze leveren we zelf, met ons eigen logo.

Ook voor cement en keramische vloertegels ben je bij Fons en Rineke aan het juiste adres. Antieke vloertegels met patronen, patroontegels, de zogenaamde motieftegels, mozaïektegels, jugendstil vloertegels, art deco vloertegels, enzovoort. Ook vind je effen antieke tegels, zwart wit tegels, en antieke plavuizen en hardstenen uitvoeringen. Voor ieder wat wils. Omdat het partijen antieke tegels betreft wisselt het assortiment regelmatig. In de werkplaats worden alle tegels nauwkeurig schoongemaakt en ontdaan van cementresten.

De pronkruimte van de showroom is zonder twijfel de kelder. Met een gewelfd plafond en gietijzeren pilaren is de sfeer hier fantastisch. Fons en Rineke ontdekten de kelder bij toeval. Het was helemaal volgestort met puin. ‘Maar liefst zevenentwintig containers afval hebben we eruit gehaald’, vertelt Rineke. De kelder bleek zelfs nog een dertien meter diepe waterput te hebben. Deze is nu mooi in het zicht gebracht met een dikke glasplaat erop.

© 2019 Erfgoedvoordeel - Website laten maken door Brandpepper

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere twee weken.

* verplicht