Voor iedere erfgoedliefhebber!
Wekelijks nieuwe aanbiedingen
Korting op vele producten & diensten

Art Nouveau… what’s going on?!?

20 december 2017

In mijn vorige blog schreef ik dat het je haast niet ontgaan kan zijn dat Art Nouveau weer helemaal “in” is. Mocht het je op de een of andere manier tóch ontgaan zijn, dan wil ik je met alle plezier even bijpraten over de activiteiten die momenteel op nationaal én internationaal niveau worden ontplooid. Om te beginnen in Nederland en België.

Art Nouveau in Nederland

In Den Haag wordt sinds 2015, in de geest en traditie van de 19e-eeuwse salons, meerdere keren per jaar een Haagse Salon georganiseerd. Deze Haagse Salon is een initiatief van drie in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren: Jaap Nieuwenhuizen Segaar, Rachel Reijers en Marc Knook. Tegenwoordig kun je ook tussen de salons door op zaterdag hun uitzonderlijke collecties bewonderen.

Op 3 december j.l. heeft Vereniging Hendrick de Keyser in Steenwijk het eerste Art Nouveau museumhuis van Nederland geopend: Villa Rams Woerthe. Deze villa werd in 1899 gebouwd in opdracht van miljonair Jan Hendrik Tromp Meesters en is een waar pareltje van de Nederlandse Art Nouveau architectuur. Ik nam afgelopen zomer alvast een kijkje en publiceerde er een blog over: Villa Rams Woerthe.

Nu we het tóch over museumhuizen hebben: in Den Haag is een groep enthousiaste Art Nouveau liefhebbers zich aan het buigen over de vraag hoe ze van het Lorrie-huis (dat momenteel voor 2,25 miljoen euro op Funda staat) een museum kunnen maken. Ze hebben een Facebook-pagina om ons op de hoogte te houden van de vorderingen. Je kunt je daar ook meteen aanmelden als vrijwilliger!

In het Gemeentemuseum in Den Haag is vanaf 21 april 2018 de tentoonstelling Art Nouveau in Nederland te zien. De tentoonstelling zal topstukken uit de periode 1884-1914 samenbrengen; van meubels, textiel en keramiek tot tekeningen, mode en schilderijen. Ik kijk nu al uit naar deze tentoonstelling, want het Gemeentemuseum heeft een fenomenale Art Nouveau collectie. Zet maar vast in de agenda, zou ik zeggen.

het Gemeentemuseum heeft een fenomenale Art Nouveau collectie

Aan de andere kant van Nederland, in Doesburg, staat sinds 2011 het Lalique Museum. Dit museum plaatst glas- en juwelenkunstenaar René Lalique (1860 -1945) in zijn tijd, en geeft uitleg over de context en de symboliek van zijn werken. Naast een vaste glas- en juwelencollectie zijn er jaarlijks thematische exposities. Zo is er tot 3 juni 2018 een tentoonstelling over Jan Toorop, meester in de Art Nouveau en het Symbolisme. Wil je deze tentoonstelling bezoeken? Klik hier voor een ErfgoedVoordeel.

Daarnaast worden er door allerlei lokale verenigingen, stichtingen en bibliotheken lezingen georganiseerd, bieden de VVV’s tegenwoordig Art Nouveau wandelingen aan, en kun je bij de Vrije Academie een boeiende collegereeks over deze kunststroming volgen. Het beste houd je dus de lokale krantjes in de gaten, en typ je regelmatig zoekwoorden als ‘Art Nouveau lezing’ of ‘Jugendstil wandeling’ in op je favoriete Social Media kanaal.

Art Nouveau in België

Brussel staat in 2018 in het teken van architect Victor Horta. Twintig culturele instellingen uit de Belgische hoofdstad bundelen hun krachten voor ‘Horta Inside Out’.

Het jaarlijkse Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival (BANAD) maakt vanzelfsprekend deel uit van de activiteiten. Vier weekenden lang komen liefhebbers van over de hele wereld naar Brussel om haar adembenemende Art Nouveau monumenten tijdens de bijzondere openstelling te bewonderen. Als je er komend voorjaar ook bij wil zijn, begin dan op tijd met plannen, want dit evenement loopt elk jaar storm.

En natuurlijk mogen we het Horta Museum niet vergeten dat jaarlijks meer dan 65.000 bezoekers vanuit de hele wereld trekt. Er is niet minder dan 20 jaar gewerkt aan de restauratie van dit Magnum Opus dat architect Victor Horta voor zijn gezin bouwde.

het Horta Museum is het Magnum Opus van architect Victor Horta

In het Jubelparkmuseum werd afgelopen maand de nieuwe tentoonstelling Horta & Wolfers geopend. 105 jaar na de oorspronkelijke inhuldiging van de Art Nouveau juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, wordt de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling getoond. Ik was aanwezig bij de opening, dus binnenkort meer hierover op mijn blog.

Als laatste wil ik het Réseau Art Nouveau Network (RANN) onder de aandacht brengen. Deze non-profit organisatie is een samenwerkingsverband tussen tientallen Europese steden, musea en andere erfgoedinstellingen met o.a. als doel de belangstelling van het publiek en degenen die verantwoordelijk zijn voor het behoud van ons Art Nouveau erfgoed te stimuleren. Sinds 2013 kunnen ook particulieren ‘vriend’ van de RANN worden.

Mocht je meer informatie wensen om je volgende uitstapje naar een Art Nouveau bestemming te plannen, dan nodig ik je nogmaals van harte uit om op mijn Blog About Art Nouveau rond te kijken. Hier vind je o.a. een Agenda met alle (mij bekende) tentoonstellingen wereldwijd, een lijst met Art Nouveau wandelroutes die je kunt downloaden (Itineraries) en een aantal hele interessante (en gratis) Apps.

Volgende keer zal ik je vertellen wat er buiten Nederland en België op de planning staat voor het komende jaar. Fijne feestdagen!

Alle blogs
olga

Olga Harmsen is eigenaar van Maison l’Art Nouveau, een projectbureau dat Art Nouveau gerelateerde projecten ontwikkelt en eigenaren van Art Nouveau panden helpt hun woning weer in originele stijl terug te brengen. Period Decorating heet dat. Op haar Blog About Art Nouveau schrijft zij o.a. over Art Nouveau architectuur en kunst. Daarnaast deelt zij op haar blog informatie over Art Nouveau wandelroutes, Apps en tentoonstellingen wereldwijd.

Olga

Meer blogs van Olga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Erfgoedvoordeel - Website laten maken door Brandpepper

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere twee weken.

* verplicht