Voor iedere erfgoedliefhebber!
Wekelijks nieuwe aanbiedingen
Korting op vele producten & diensten

Art Nouveau… is overál in Europa!

19 maart 2018

In mijn vorige blog beloofde ik dit keer aandacht te besteden aan de Art Nouveau evenementen die buiten Nederland en België worden georganiseerd. Dan wil ik graag met Schotland beginnen.

Art Nouveau in Schotland

2018 is namelijk het jaar waarin, m.n. in Glasgow, wordt gevierd dat architect en ontwerper Charles Rennie Mackintosh 150 jaar geleden werd geboren. Het hele jaar door staan er tentoonstellingen, lezingen, workshops en wandelingen op het programma. Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op de website www.glasgowmackintosh.com

Speciale aandacht zou ik nog willen vragen voor de Willow Tea Rooms, waar mensen elkaar vanaf 1903 konden ontmoeten om te ontspannen en te genieten van niet-alcoholische dranken. Op 7 juni, de verjaardag van Mackintosh, zal mrs. Cranston’s Salon de Luxe, na een restauratie van bijna 4 jaar weer worden geopend. Meer informatie over de Willow Tea Rooms en de restauratie is te vinden op de website www.willowtearoomstrust.org

Art Nouveau in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is dit jaar een hoop te beleven omdat Wenen maar liefst vier Art Nouveau coryfeeën herdenkt. In 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner en Koloman Moser zijn overleden. Op de website https://wienermoderne2018.info zijn alle tentoonstellingen en overige evenementen voor je op een rij gezet. Er is echter nog een nieuw museum dat ik niet op die website terug kon vinden. En als je tóch in Wenen bent moet je daar beslist ook even gaan kijken: het pas gerestaureerde Otto Wagner Pavillon Karlsplatz.

Art Nouveau in Spanje

In Barcelona, waar architect Antoni Gaudí zijn meest beroemde bouwwerken realiseerde, is de Art Nouveau European Route gevestigd. Het doel van deze non-profit organisatie, waarin o.a. locale overheden, musea, stichtingen en universiteiten zijn verenigd, is de internationale promotie en bescherming van ons Art Nouveau erfgoed. Het is sinds enkele jaren ook mogelijk om als particulier lid te worden van deze organisatie middels hun Art Nouveau Club. Leden ontvangen 3x per jaar het fantastische tijdschrift Coup-de-Fouet (zweepslag) met artikelen over allerlei aan Art Nouveau gerelateerde onderwerpen. Daarnaast organiseert deze club het tweejaarlijkse coupDefouet International Congress met gerenommeerde sprekers van over de hele wereld. Tussen de lezingen door worden er rondleidingen georganiseerd, zijn er excursies naar interessante dorpen buiten Barcelona en worden de deelnemers uitgenodigd voor concerten en recepties op bijzondere locaties. De sprekers komen voornamelijk uit de museumwereld, of uit universitaire kring. Maar ook ‘self-taught’ connaisseurs dragen hun steentje bij. En het publiek is al even gemêleerd: professoren, studenten, liefhebbers, architecten, bouw- en kunsthistorici… iedereen is welkom! Je kunt op mijn blog lezen hoe de vorige editie van dit congres is geweest.

Jugendstil in Duitsland

In Bad Nauheim wordt elk jaar in september het Jugendstilfestival georganiseerd. Er zijn o.a. gekostumeerde optochten, dansoptredens en spelletjes van toen. Maar ook  demonstraties van historische ambachten, lezingen en een tentoonstelling over hoe de Reformbeweging de samenleving en cultuur heeft beïnvloedde. Drie dagen lang hebben festivalgangers het gevoel terug te zijn getransporteerd naar het begin van de 20e eeuw.

Art Nouveau in Polen

Het Nationaal Museum in Krakau heeft de grootste verzameling werken van Stanisław Wyspiański (1869-1907), een van de belangrijkste Art Nouveau kunstenaars uit Polen, bijeengebracht. De collectie bestaat uit ongeveer 900 werken, het merendeel tekeningen. Maar de tentoonstelling omvat ook prachtige portretten en landschappen, meestal pastels, waar Wyspiański een absolute meester in was. Daarnaast zal de tentoonstelling meubels, sculpturen, stoffen en alledaagse objecten van Wyspiański bevatten, en zelfs enkele persoonlijke bezittingen van de kunstenaar.

World Art Nouveau Day

Ook leuk om te vermelden is dat sinds 2013 op 10 juni World Art Nouveau Day wordt gevierd. Aan deze viering doen wereldwijd veel instellingen mee. Ze organiseren die dag lezingen, stadswandelingen, speciale tentoonstellingen, fotowedstrijden etc. Alle activiteiten zullen worden vermeld op de Facebook pagina die speciaal hiervoor in het leven is geroepen: www.facebook.com/WorldArtNouveauDay.

Zelf zal ik in het weekend van 9 en 10 juni ook 2 rondwandelingen verzorgen, en wel in Dordrecht. Tijdens deze rondleiding vertel ik hoe de Art Nouveau architectuur is ontstaan, en waaraan deze bouwstijl te herkennen is. Dus na mijn rondleiding ben je klaar om in elke willekeurige stad zélf op ontdekkingstocht te gaan. Meer informatie vind je op mijn website Maison l’Art Nouveau.

En heb je nu nóg niet genoeg van Art Nouveau? Kijk dan voor nog veel meer evenementen op de Agenda van mijn blog About Art Nouveau.

Alle blogs
olga

Olga Harmsen is eigenaar van Maison l’Art Nouveau, een projectbureau dat Art Nouveau gerelateerde projecten ontwikkelt en eigenaren van Art Nouveau panden helpt hun woning weer in originele stijl terug te brengen. Period Decorating heet dat. Op haar Blog About Art Nouveau schrijft zij o.a. over Art Nouveau architectuur en kunst. Daarnaast deelt zij op haar blog informatie over Art Nouveau wandelroutes, Apps en tentoonstellingen wereldwijd.

Olga

Meer blogs van Olga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Erfgoedvoordeel - Website laten maken door Brandpepper

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere twee weken.

* verplicht